Antiminssi

Paikka jonne kirjoittaa viestejä.
m stefanos
Viestit: 130
Liittynyt: 12.11.2011 07:27

Antiminssi

Viesti Kirjoittaja m stefanos » 13.07.2015 07:48

Terve!
Halusin tässä vähän valottaa, eilistä päivää. Juttu kuvineen on blogissani http://hapastefanos.blogspot.fi/ Ikoni mukaan matkalle elämään.


ANTIMINSSI
Antiminssi on alttaripöydälle kuuluva suorakulmion muotoinen silkkinen tai pellavainen liina. Se on eräänlainen piispan antama "valtakirja" suorittaa liturgia kyseisessä kirkossa.

Ilman antiminssia ei voida toimittaa liturgiaa. Liina on pitkittäissuunnassa ja poikittaissuunnassa kolmeen osaan taiteltuna alttaripöydällä ja se avataan vain eukaristian ajaksi, jolloin se toimii myös ehtoollislahjojen suojana.

Antiminssiin on yleensä kuvattu keskelle Kristuksen hautaaminen ja nurkkiin evankelistat tai heidän symbolinsa. Vanhemmissa liinoissa saattaa kuvan paikalla olla pelkkä risti.

Liinassa on myös alalaidassa merkitty, milloin ja kuka piispa on sen antanut ja mille kirkolle.

Sellaisissa kirkoissa, joissa ei ole pyhäinjäännöstä eli reliikkiä kiinteästi alttaripöytään sijoitettuna, antiminssin kääntöpuolelle kiinnitetään pieni reliikki.

Normaalisti antiminssi on aina siinä kirkossa, mihin se on annettu. Suomessa antiminssi voidaan piispan luvalla ja siunauksella kuljettaa tilapäisesti muuhunkin tilaan, esim. tsasounaan, siksi aikaa, kun siellä toimitetaan liturgia.

Antiminssi on taitettu kuviottoman suojaliinan sisälle, tämä liina on nimeltään ILITONI. Liina kuvaa Kristuksen kapaloita ja käärinliinoja.


Eilen lähdin Joensuuhun hakeakseni Antiminssin erakkolan tsasounaan, arkkipiispa Leo oli myöntänyt tämän " valtakirjan" ehtoollisen toimitusta varten, hän allekirjoitti Antiminssin ja pyhitti mirhavoiteella.
Pyhän Liturgian yhteydessä ehtoollisen jälkeen oli tämä toimitus.

En ole nähnyt Antiminssia koska liina oli pakattu säilytyskoteloon ja minulla ei ole oikeutta avata koteloa eikä koskea Antiminssiin, liina on siis pakattuna säilytyskoteloon ja asetetaan paikoilleen papin toimesta kunhan tsasounan pöytä lopullisesti valmistuu, Liturgian yhteydessä tapahtui kaksi vihkimystä ja syntymäpäivä onnittelut ja varusmiesten muistaminen, Liturgian jälkeisessä puheessa arkkipiispa mainitsi myös, miksi Antiminssi lähtee erakkolaan, imeläkiveä tuli sen verran että, olin ihan nolo, yksin ei saa aikaan mitään, pitää olla ihmisiä jotka kannattelevat ja antavat uskoa ja uskovat asiaan.


Antiminssi sisältää siis pyhän ihmisen reliikin, tähän liinaan on sijoitettu Ateenan lähellä olevan Dau Pentelin luostarin, marttyyrin reliikki, etsin hänestä tietoja, toivottavasti löydän, jotta voin maalata ikonin ja näin viettää pyhän muistopäivää,

kotiin tultuani kävin esittelemässä pyhälle uuden kodin, johon toivon hänen asettuvan mukavasti, vaikka ei kuulekaan päivittäin huippurukouksia, vaan yksinkertaisia pyyntöjä ihmisten puolesta, esittelin myös ikonien pyhät jonka jälkeen suljin kotelon mummovainaan lipaston laatikkoon odottamaan lopullisen sijoituspaikan valmistumista.

Päivä jatkui, illalla oli vuosittainen kyläjuhlamme, aiemmin Päivi Härkin oli puhunut, että kyläyhdistyksen hallitus oli päättänyt järjestää arpajaiset ehtoolliskalkin ja ehtoollispeitteiden hankintaan erakkolan tsasounaan, lupasin voittona maalata nimikko ikonin voittajalle, eilen sitten erakkola sai huomattavan summan esineiden hankintaan, niihin palaan myöhemmin syksyllä.

Ikonin voitti Pirjo Virolainen Porista, ihan uskomatonta, hän on minun sukulaiseni, en siis nostanut arpalippua, vaan pieni tyttö nimeltään Aamu. Kiitos kaikille erakkolan kannatuksesta.
m Stefanos

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa