RASIMÄKI POHJOIS-KARJALAN VUODEN KYLÄ 2013 JA .....

Paikka jonne kirjoittaa viestejä.
m stefanos
Viestit: 131
Liittynyt: 12.11.2011 07:27

RASIMÄKI POHJOIS-KARJALAN VUODEN KYLÄ 2013 JA .....

Viesti Kirjoittaja m stefanos » 15.09.2013 19:00

Terve!
Rasimäen kylä on valittu Pohjois-Karjalan vuoden 2013 kyläksi ja saanut 1.kunniamaininnan valtakunnallisesti vuoden kylä valinnassa tänään 15.9.2013
:eka :eka :eka :eka :eka :eka :eka :eka :eka :eka

Voittokahvitilaisuus sunnuntaina 22.9 Tulehmolla klo 14,tule mukaan,täytekakkuillaan!

paiviharkin
Viestit: 78
Liittynyt: 13.11.2011 16:28

Re: RASIMÄKI POHJOIS-KARJALAN VUODEN KYLÄ 2013 JA .....

Viesti Kirjoittaja paiviharkin » 16.09.2013 17:55

Hei,

Rasimäki on valittu Pohjois-Karjalan vuoden 2013 kyläksi ja lisäksi kylä sai 1. kunniamaininnan valtakunnallisessa vuoden kylä kisassa. Perusteluina palkinnoille olivat Rasimäen yhteisöllisyys, yhteistyö eri tahojen kanssa, paluumuuttajien saaminen kylään sekä yhtydenpito kylästä poismuuttaneisiin.

Kunniamaininta julkaistiin valtakunnallisessa Lokaali tapahtuman pääjuhlassa Tammelassa 15.9, jossa kyläyhdistykselle luovutettiin komea kunniakirja ja viiri. Tilaisuudessa Rasimäkeä edustivat Pirkko ja Timo Ratilainen sekä Päivi ja Teuvo Härkin. Pohjois-Karjalan kylien toiminnanjohtaja Tuomo Eronen ja P-K:nkylät ry:n puheenjohtaja Pirkko Hyvärinen olivat matkalla mukana. P-Karjalan vuoden 2013 kylän palkitseminen tapahtuu Valtimon Marrasmessuilla 30.11. Tuolloin mm. maakuntaliitto muistaa vuoden kylää.

Valtakunnallinen kylätapahtuma Lokaali oli antoisa opintomatka. Lauantaina osallistuimme Hämeen Härkätie retkelle, jossa tutustuimme paikallisiin kyliin ja kylätoimijoihin. Kylätoiminta siellä on jäntevää ja suunnitelmallista, jolla on kiinteä yhteistyö Tammelan kunnan kanssa. Kylätalot olivat toiminnallisia keskuksia, talkoolaisten lisäksi kyläavustajat- ja talkkarit olivat käytössä monesssa kylässä. Erityisenä toimintana kiinnitti huomiota osuuskunnan hoitama kyläkauppa Letkun kylässä, jossa oli paikallisten käsityöläisten myyntipiste, pieni kirjasto ja viikottain siellä vierailivat hieroja ja parturi tarjoten palveluja kylän asukkaille.

Matkan aikana hämäläisten pitopöytään oli mieluisa tutustua, se notkui herkkuja ilman silakkaa tai talkkuna-piimä survosta. Karjalanpiirasia tai sultsinoita ei näkynyt, tarjolla oli makeahkoa mallasleipää ilman kananmunavoita! Illan tullen meillä oli mahdollisuus maistella Mustialan oman panimon tummaa Vaari- olutta, tähän vaativaan makutuomarin tehtävään hyvän yhteihengen nimissä Timo suostui ilman vastalauseita. :bier

Matkasta kerromme lisää su 22.9 klo 14 alkavassa juhlassa Tulehmolla, nähtävillä ovat kunniakirja ja viiri. Porokylän leipomo onnittee Rasimäen kylää ja kylätoimijoita lahjoittamalla juhlaamme suuren täytekakun ja karjalanpiiraset. Parhaimmat kiitokset Porokylän leipomolle.

Tervetuloa mukaan juhlaamme,

Terkuin Päivi
1.jpg
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis ... uoden-kyla

http://yle.fi/uutiset/rasimaki_on_pohjo ... ta/6830493

paiviharkin
Viestit: 78
Liittynyt: 13.11.2011 16:28

Re: RASIMÄKI POHJOIS-KARJALAN VUODEN KYLÄ 2013 JA .....

Viesti Kirjoittaja paiviharkin » 23.09.2013 14:09

Juhlaan oli aihetta,

Sunnuntaina juhlistimme kyläjuhlaamme kahdella komealla täytekakulla ja maistuvilla karjalanpiirasilla. Tämän kaiken Porokylän leipomo lahjoitti kyläyhdistykselle onnitteluna menestyksestämme. Parhaimmat kiitokset Porokylän leipomolle yhteistyöstä.

Kyläyhdistys haki ensimmäisen kerran Pohjois-karjalan vuoden kylä arvonimeä jo vuonna 2011. Tuolloin emme menestyneeet, sillä Tuelhmo hanke oli vielä pahoin keksen ja kamppailu Tanssikallion säilyttämiseksi retkeily- ja virkistyskäytössä oli käynnissä. Vuosien aikana toimintamme on jänteväitynyt ja onnistumiset siivittivät kyläyhdistyksen Pohjois-Karjalan vuoden 2013 kylälksi. Lisäksi 1. kunniamaininta valtakunnallisessa kisassa ovat merkittäviä saavutuksia.

Jo syksyllä 2012 kirjattiin vuoden 2013 toimintasuunnitelmaan kunnianhimoinen tavoite hakea Pohjois-Karjalan vuoden 2013 kylä titteliä. Hekmukset liitteineen valmistuivat yhteistyössä kylätoimijoiden kanssa. Liitteineen hakemuksesta tuli kattava; kuvaus kylästä, kylän kehittämisen tärkeimmät teemat, kylän saavutukset ja lopuksi naseva perustelu, miksi juuri Rasimäki pitäisi valita vuoden kyläksi.

Vuoden kylän valinnan tekee 13-hengen raati. Kukaan ei tiedä ketä raatiin kuuluu, näin vältetään ulkopuolisten tahojen päätöksentekoon vaikuttaminen tai heidän erehdyttäminen. Raati tekee itsenäisen päätöksen hakemusten perusteella, jossa ratkaisevat toiminnan sisältö ja riittävät perustelut. Ulkopuolisten esitykset tai ehdotukset eivät ole mukana raaadin valinnoissa. Näin raadin toimintakyky säilyy ja voimme jatkossakin arvostaa ja luottaa heidän toimintaansa.

Valtakunnallinen kylätoimijoiden tapahtuma oli antoisa, lisää kuvia voit käydä katsomassa

Kuvia paikallistoiminnan valtakunnallisesta juhlasta voi ladata Maaseutukuriirin kuvapankista:
http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=38

Suomen kylätoiminta ry:n http://www.kylatoiminta.fi/ sivuilta voit lukea tuoreimmat uutiset ja maaseutua koskevat puheenvuorot.

PS. Entäpäs jos ensi vuonna haettaisiin ihan tuota valtakunnan ykköspaikkaa kylätoiminta kilpilussa?
Laitetaan ideoiden puuro - ja vellipadat kiehumaan; jämäkkyyttä keitokseen saadaan kylätoimijoiden osaamisella, kuunnellaan muita, otetaan oppia hyvistä käytännöistä ja laajennetaan kykyämme tehdä yhteistyötä. Keitetään kokoon maistuva keitos, josta riittää kaikille!

PS. Minua on varoitettu aloittamasta lausetta sanoilla: Entäpäs jos..... :grins

Syksyisin terkuin
Päivi

paiviharkin
Viestit: 78
Liittynyt: 13.11.2011 16:28

Re: RASIMÄKI POHJOIS-KARJALAN VUODEN KYLÄ 2013 JA .....

Viesti Kirjoittaja paiviharkin » 24.09.2013 16:35

Hei,

Sunnuntain juhlien jälkeen olen saanut muutamia yhteydenottoja Rasimäen vuoden 2013 kylän valintaan ja valintamenettelyihin liittyen. "Asia pitää oikaista, jos juhlassa esitetyt puheet eivät pidä paikkansa. Hakumenettelystä annettiin väärä kuva". Niinpä olin yhtydessä Pohjois-Karjalan kylät ry:n toiminnanjohtaja Tuomo Eroseen että Kylät ry:n puheenjohtaja Pirkko Hyväriseen. He kertoivat valintamenettelyn perustuvan kyläyhdistysten hakemuksiin ja että valintaraati on itsenäsisesti toimiva, salainen ja puolueeton toimielin.

Ensimmäisen kerran Rasimäki haki vuoden kylä titteliä vuonna 2011,tuolloin emme onnistuneet. Mutta päättäväinen toimintamme jatkui vielä pari vuotta. Kyläyhdistyksen toimintasuunnitelmaan kirjattiin jo syksyllä 2012, että haemme keväällä 2013 tuota arvoksta titteliä uudestaan. Nyt saimme hakemukseemme paljon täsmäietoa vuosikertomuksista, leikekansioista ja vanhoista kylätutkimuksista. Kyläyhdistyksen oma työryhmä oli päättäväinen, tarmokas, innostunut ja laadimme kattavan, monipuolisen Rasimäen hakemuksen liitteineen. Lieneekö joku loppukeväästä 2013 kehottanut tekemään ko hakemusta, jota olimme koonneet määrätietoisesti jo kaksi vuotta?

Kysyessäni Kylät ry:n puheenjohtajalta mitkä hakemukset olivat mukana valintaraadissa, hänen vastaus oli yksiselitteinen: ainoastaan tämä kyläyhdistyksen tekemä hakemus oli valintaraadin arvioitavana, sillä arvointeihin vaikuttaa kyläyhdistyksen toiminnan sisältö ja riittävät perustelut. Hän kertoi valintaraadin olleen salainen, jotta sen toiminta säilyisi itsenäisenä ja puolueettomana. Moni kyläjuhliin osallsitunut ymmärsi, että valintaraadin päätöksentekoon oli vaikutettu soittamalla useille raadin jäsenille Rasimäkeä suositellen. Kuitenkin puhelinsoitot ja lobbaus raadille eivät ole Kylät ry.n puheenjohtaja Pirkko Hyvärisen mukaan ole olleet mahdollisia. Raadin jäsenten nimet ovat olleet salaisia.

Toivon, että väärinkäsitykset kyetään oikaisemaan ja tyhjiltä puheilta katkaistaan siivet.

Eikun kirkastuvaa syksyä ja eteenpäin sateessakin

t. Päivi

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija