Toivo ja Aino Partanen

Vierailija voi kirjoittaa viestinsä vapaasti ilman rekisteröitymistä.
Vieras

Toivo ja Aino Partanen

Viesti Kirjoittaja Vieras » 22.04.2014 19:03

Hei,

Muistaako kukaan tämän nimisiä kauppiaita Rasimäestä. Olivat siellä kauppiaina joskus -60 alussa. Heillä oli kolme lasta: Veijo, Helvi ja Kaija. Minä olen heidän nuorin lapsensa Kaija nyk. Kaisi Partanen. Vanhempani muuttivat kovin usein ja Rasimäessä he asuivat noin vuoden verran ja muuttivat sieltä Toivakkaan.
Toivo kuoli jo vuonna -72 ja Aino v.- 84. Koetan kartoittaa paikkoja jossa olen asunut lapsuudessani ja olisinkin kovin kiitollinen kaikista tiedoista ja muistoista jotka liittyvät vanhempiini.


Terveisin Kaisi Partanen
Puutarhakatu 13 a 7
40100 Jyväskylä

p. 040 8429874

paiviharkin
Viestit: 78
Liittynyt: 13.11.2011 16:28

Re: Toivo ja Aino Partanen

Viesti Kirjoittaja paiviharkin » 03.05.2014 19:34

Hei,
Kiitos yhteydenotostasi Kaisi. Rasimäen kylä rakennettiin viime sotien jälkeen ja kaupankäynti on ollut vilkasta ja monitahoista etenkin 1950 ja 1960 -luvuilla. Kylän asukkaita kokoontui vapputapahtumaan ja kyselin heiltä tietämystä kylällä olleista kauppiaista. Soitin kylällä pitkään toimineelle kauppiaalle Oili Hiloselle Joensuuhun ja tiedustelin häneltä tätä asiaa.
Valitettavasti hänkään ei muistanut Toivo ja Aini Partasta.

Kyläkauppiaana Oili aloitti 1950 -luvun paikkeilla Memosen talon yläkerrassa (nykyinen Koskinen). Kauppaa piti tuolla Puukarista Oikarisen Heikki ja Oili oli myymälänhoitajana. Memosen talossa pidettiin alakerrassa välillä kylätansseja isäntäväen kehottaessa nuoria kutsumaan sinne mukaan myös naapurikylän väkeä. Talo toimi siis asuin, kauppa ja tanssikeskuksena. Seuraavaksi kauppapaikka siirtyi Hilosen Marian ( Keimo Hilosen mummon ) talon alakerran nurkkahuoneeseen. Tuolloin nuori myymälänhoitaja Oili oli saanut itselleen ahkeran nuoren miehen, Väinön. Yläkerran toisessa huoneessa toimi rakenteilla olevan kyläkoulun rakennustoimisto, siellä oli myös kylän ainoa puhelin ja rakennusmestarin perhe asui samaisessa toimistossa. Nuori kauppiaspariskunta siirtyi pian joen toiselle puolelle Koskelan talon nurkkahuoneeseen (Laurin talon paikalla olleeseen taloon, joka paloi myöhemmin).
Tilanpuutteen vuoksi Väinö rakensi parakkikaupan nykyiselle kyläyhdistyksen, Tulehmon tontille.
Nuoret kauppiaat ostivat koko tavaravaraston Oikarisen Heikiltä ja siirtyivät itsenäisiksi yrittäjiksi. Myöhemmin samalle tontille nousi uusi komea kauppaliike, joka kuitenkin paloi 1960-luvun lopussa.

Kauppaliike on ollut myös Vornasen talon yhdessä huoneessa, jonka Aapelin äiti vuokrasi jollekin naisihmiselle. Oili ei muistanut tämän naisen nimeä, mutta hän ei viipynyt siinä kovin pitkään.
Lisäksi yksi parakkikauppa on ollut Viettolan tien risteyksessä. Kauppias oli Reino Karjalainen Puukarista.
Ainoa arvoitus on tämä naishenkilö Vornasen talossa, mutta voiko hän liittyä sinun etsimääsi henkilöön?

Jos joku muistaa Partasen Toivoa ja Ainoa, kirjoitelkaa vastaus tänne.

Hyvää kevään jatkoa ja alkavaa kesää.

T. Päivi H

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija