Kyykkäharjoitukset

Tapahtumailmoituksia tälle alueelle
paiviharkin
Viestit: 78
Liittynyt: 13.11.2011 16:28

Kyykkäharjoitukset

Viesti Kirjoittaja paiviharkin » 07.07.2014 17:54

Kyykkäpeli on vuosisatoja vanha peli, jolla ratkottiin kylien keskinäisiä pelitaitoja ja paremmuutta. I.K. Inha on kirjoittanut Vienan karjalaan ulottuneilla matkoillaan myös kyykkäpelistä ja kuinka se tunnettiin syrjäkylillä. 1950-luvulla lähdettiin jälleen elvyttämään kyykkäpeliä Suomessa ja nykyisellään kyykkää pelataan eri puolilla Suomea.

Rasimäellä olemme saaneet tutustua kyykän saloihin Jaakko Peiposen ja Aleksi Karhun opastuksella jo kaksi kertaa. Tavoitteena pelissä on saada riviin asetetut kyykät (palikat) pois pelikentän alueelta. Pelaaja heittää mailaa kohti kyykkärivistöä niin, että ne sinkoilevat ulos pelikentän alueelta. Vaikuttaa ihan yksinkertaiselta ja pelaajan opittua pelin salat kaatuu pitkäkin kyykkärivi nopeasti ja kenttä tyhjenee nopeasti.

Kyykkäkentällä on jyrännyt naisenergia, tosin on jokunen mieskin uskaltautunut kentän reunalta kyykkämailan kahvaan taitojaan kokeilemaan. Ei ole niin helppoa miltä se näyttää. Maila lentää kierteillä tai pomppien ihan minne sattuu pyörien lopuksi kuin heittäjäänsä pilkaten pitkään kyykkäriviin (palikkariviin) edes hipaisematta :crybaby . Voi tavaton, keksittiin harjoitusten tuoksinassa, että kentässä se vika sittenkin taitaa olla. Kenttä on haastavan vaikea ja oikullinen harjoitusolosuhteissa. Lisäksi myötätuntoiset opettajat mainitsivat muuttuvat sääolosuhteet, ne tuovat lisää vaikeutta ja vaikeuskerroin lisääntyy. Kyllä nyt tartteis jotain tehdä tuolle kentälle.... että alkaisi peli sujumaan... Vaan taitaa se olla vain harjoittelun puutetta!

Sovimme, että sunnuntaina 20.7 on kylän kyykkäturnajaiset klo 13. Ensi sunnuntaina suunniteltu harjoituskerta peruuntuu, sillä Valtimon kesäpäivätapahtumat ovat samaan aikaan.
Leikkimielinen harjoitus tekee pelin tutuksi ja kentän taipuisaksi. Tulkaapa mukaan kesyttämään pomppivia mailoja ja vierittämään jähmeät kyykkäpalikat ulos pelikentältä.

t. Päivi

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija