TAKAISIN KESKUSTELUT SISÄLLYSLUETTELOON > Klikkaa hiirellä tästä
harri
friend
Kuva

Kylätoiminnassa on voimaa!
Viestit: 129
MITÄ TAPAHTUU RASIMÄELLÄ??? (13. elokuuta 2010, klo 14:25)   
Terve!
Kävin marjassa vaaroilla, murtomäen tiellä en voinut olla huomaamatta laajoja maansiirtotöitä jotka on tehty tänä vuonna,otaksun,sinne on tehty leveä tie joka mielestäni johtaa museaalisesti arvokkaalle tanssikalliopaikalle,mitähän on tekeillä?,liittyykö asiaan Murtomäen sillan uusiminen,vaikka Rasimäentien silta on alaarvoinen,huonokuntoinen,kulttuurimaisemaan sopimaton ja olisi pitänyt olla ensimmäinen kohdelistalla korjauksissa.Mitään tiedotuksia ei ole tullut ja tietenkin kun kunnan tiedotustoiminta ei koske kuntalaisia,niin nyt pitäisi kyläyhdistyksen hallituksen selvittää missä mennään,ajattelin ensin itse selvitellä asiaa,mutta kyläyhdistyksellä on enemmän painoarvoa,siksi toivoisin nopeaa toimintaa,jos louhimisesta on kysymys on se kuulolla kaiket päivät.
Harri

IP-osoite kirjattu Status: kirjautunut ulos
ulla korkatsu
Moderator
Kuva
Kuva
Izen pidää katsuo, hebo ei niä!
Viestit: 122
Vs: MITÄ TAPAHTUU RASIMÄELLÄ??? (14. elokuuta 2010, klo 14:09)   
Moi Harri! Mie jo muutama vuosi sitten kuulin, että tanssikalliolle on tehty valtaus. Siellä nimittäin on punagraniittia. En tiijä mutta kuulostaa pahasti siltä, että siellä alettais louhia graniittia. Mutta kummallinen homma, jos ei missään tiedoteta. Oishan tuo hyvä kyläläisten tietää mitä sielllä tehdään ja ketkä tekee. Jos teitä ja siltaa uusitaan, niin ei kuulosta pikkuhommalta. Täytyy olla kuulolla ja selvitellä asiaa.
terv. Ulla


ulla korkatsu
IP-osoite kirjattu Status: kirjautunut ulos
harri
friend
Kuva

Kylätoiminnassa on voimaa!
Viestit: 129
Vs: MITÄ TAPAHTUU RASIMÄELLÄ??? (18. elokuuta 2010, klo 07:59)   
Terve!
Soitin kunnanjohtaja Kemppiselle 17.8.2010 ja vastaus oli,että kunnassa ei ole tietoa mitä tanssikalliolla tapahtuu,alueet on metsähallituksen ja tornator oy omistuksessa eivätkä näin ole tekemisistään ilmoitusvelvollisia kuntaan,ennenkuin hakevat lupia.
Palataan asiaan kun asiat etenevät.Sattumalta kirjoitukseni oli Ylä-Karjalassa kun suojelukohteiden kartoittajat olivat Valtimolla,joten asia on suoraan mennyt tiedoksi heille.
Harri

IP-osoite kirjattu Status: kirjautunut ulos
Anita
friend
Kuva
Kuva
Vejämmö yhtä köyttä!
Viestit: 76
Vs: MITÄ TAPAHTUU RASIMÄELLÄ??? (20. elokuuta 2010, klo 17:55)   
Oli minustakin jo taannoin järkyttävää, kun näin lapsuuden retkikalliosta valokuvia, joissa oli kallioon porattu reikiä ja tehty koelouhintaa. Ihan kuin jotakin pyhää olisi rikottu.
Kävin nyt siellä katsomassa vanhoja paikkoja ja uutta tietä, ja pahalta tuntui. Se on NIIN ainutlaatuisen kaunis paikka, että sieltä ei saisi minusta yhtään pikkukiveäkään siirtää paikasta toiseen, että se säilyisi alkuperäisessä kauneudessaan.
En tiedä vastaavaa paikkaa lähimaillakaan enkä muista missään nähneeni: ihanat kalliot jäkälineen ja muine kalliokasvineen, välissä pieniä notkelmia varvikoineen ja marjoineen, mustikoita, puolukoita, variksenmarjoja ja juolukoita. Siellä on se luola, jolla me käytiin 60-70-luvulla retkellä monet kerrat kotoa käsin eväiden kera, istuttiin tulilla ja oltiin yötä tulilla tai teltassa. Eikä roskan roskaa jätetty. Isolla porukalla. Siellä oli Raijan, Minnan ja Esan lisäksi joskus Pussisen Kati ja joskus joku muu. Aina käytiin katsomassa ylempänä olevaa luonnon tanssilavaa ja istuttiin luonnon muovaamilla lavanvieruspenkeillä kuvitellen, miten siellä sotien jälkeen on soitto soinut ja neidot istuneet kainoina odottamassa tanssittajaa.
Äiti kertoi kuulleensa, että joskus oli grammarista vieteri katkennut, mutta soittoa ja tanssia ei siihen lopetettu, vaan joku oli pyörittänyt savikiekkoa sormellaan.
Olisipa somaa kuulla niitä säveliä ja se, millaisessa tahdissa levy pyöri...
Kävin katsomassa netissä Pohjois-Karjalan maakuntakaavaa, ja löysin alla olevia asioita. Kylämmehän on määritelty valtakunnallisesti arvokkaaksi maisemakyläksi, ja maakuntakaavan perusteluissa todetaan myös seuraavaa:
"Maisema-alueet, rakennetun kulttuuriympäristön kokonaisuudet
Valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaiksi arvioidut laajemmat aluekokonaisuudet osoitetaan
osa-aluemerkinnällä ja kohteen arvojen säilyttämiseen pyrkivällä suunnittelumääräyksellä.
Pohjois-Karjalan kulttuuriympäristöt -julkaisussa näitä on esitetty seitsemän termillä toiminnalliset
maisemakokonaisuudet. Näistä neljä on selvästi muita arvokkaampiaNäistä neljä on selvästi muita arvokkaampia
ja omaleimaisempi piirteiltään:
Vanhan TohmajärvenLiperin tien vaarakylät
Ilomantsin vaarakylät
Kolin-Pielisen maisema-alue
Ylä-Karjalan jokilaaksokylät."
- Viimeksi mainittu, that´s us eli suomeksi: se tarkoittaa mm. meitin kyläämme.!
Sisko-Minna sanoi minulle, että on kyllä merkillistä, että Rasimäen maisemakylärajaus alkaa joissakin kartoissa vasta jostakin Pussisen ja Koskisen mutkasta ja siitä jäävät pois mm. Viettola ja Haapalanmäki.
Missä me kaikki oltiin silloin (nukuksissa?) kun näitä määriteltiin, ja kysyttiinkö kylän mielipidettä, vai oliko niin, että kylätoimikunta ei ollut toiminnassa. Silti kylältä olisi pitänyt pyytää lausunto, esimerkiksi tästä maisemakyläksi nimeämisestä ja kylän alueen määrittelemisestä. Siihen kuuluu nyt ajatellen ilman muuta koko kylä lähimetsineen ja -kallioineen. Totta kai! Siellä olemme iän kaiken kulkeneet marjassa, sienessä ,retkillä ja metsällä, toisen tien vartta, Palmikkia ja Palmikkijokea myöten.
Joten torso on rajaus.

Tässä toinen lainaus maakuntakaavasta, se jossa Rasimäki todetaan valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi:

"Maisema-aluetyöryhmä nimeämät, valtakunnallisesti arvokkaat
maisema-alueet (13)
Totkunniemi, Kesälahti
Kiteenlahti, Kitee
Saario, Tohmajärvi
Onkamo, Tohmajärvi
Huhtilampi, Kiihtelysvaara
Heinävaara-Selkie, Kiihtelysvaara-
Kontiolahti
Sonkaja, Ilomantsi
Kirvesvaara-Hakovaara, Ilomantsi
Ylikylä, Nurmes
Karhunpää, Valtimo
Ylä-Valtimo, Valtimo
Rasimäki, Valtimo
Koli, Lieksa, Kontiolahti ja Eno."

Nyt monellakin taholla etsitään selvyyttä siihen, mitä suunnitelmia Haapalanmäen kallioihin liittyy. Jos kunnassa on tehty jotakin päätöksiä, ne varmasti saadaan sieltä, sillä kunnan päätökset ja pöytäkirjat ovat julkisia asioita; kuka tahansa kuntalainen voi pyytää luettavakseen esimerkiksi kaikki kunnanhallituksen pöytäkirjat vaikkapa viiden viime vuoden ajalta. Joku meistä tekeekin sen varmasti heti kun ehtii. Kunnan tai valtion (valtionyhtiöiden, maa-alueen omistajan, mikä taho lieneekään tänä päivänä) päätöksistä ja suunnitelmista saamme varmasti tiedon, toivon mukaan ennen kuin enempää vahinkoa kallioille tehdään, ja voimme reagoida asiaan. Olen luottavainen siitä. Mutta myös pahoillani ja järkyttynyt siitä, mitä kallioilla tosiaan oli jo tehty. Luolan seinämästä oli lohkaistu pala ja ylempää kalliolta isoja paloja. Pitkin kalliota oli porausreikiä. Joku oli hiilellä kirjoittanut pariin lohkareeseen vastalauseensa louhimisesta.
Voihan nenä! SÄÄSTÄKÄÄ AINUTLAATUISET KALLIOT, LAPSUUDEN RETKIPAIKKA, HISTORIALLINEN LUONNONNÄHTÄVYYS, pyydän hartaasti teitä joilla on osaa tai arpaa asiassa ja jotka toivottavasti luette sivujamme.
t. Anita Kulmala, os. Korkatsu, siitä muutaman kilometrin päästä kallioiden alapuolelta.
Ettenkö asu enää siellä? Kyllä asun aika ajoin ja voin sanoa, että minulla on kaksoiskansalaisuus Rasimäkeen, vai sanoisiko kaksoiskyläläisyys. (Todistetaan tarvittaessa dokumentein).


Anita
IP-osoite kirjattu Status: kirjautunut ulos
Päivi H
Moderator
Kuva

Kylätoiminnasa on voimaa!
Viestit: 86
Vs: MITÄ TAPAHTUU RASIMÄELLÄ??? ( 3. syyskuuta 2010, klo 12:33)   
Rasimäen Tanssikallio ja graniittikivilöydös

Asia on alkanut kiinnostaa kyläläisiä, vastaukset ovat joskus aika hajallaan. Kooste tiedonkeruustani

Metsähallitus on tehnyt tien lähelle tanssikalliota, mutta se on tehty heidän omiin metsänhoidollisiin tarkoituksiinsa. Tanssikalliolle metsähallituksen kiinnostus ei ylety, se on heidän tulkinnan mukaan kitumaata tai joutomaata ja on näinollen metsien käsittelyn ulkopuolella.

Valtimon kunnan toimesta on on haettu metsähallitukselta erillinen lupa rakennuskiviselvitystä varten ko alueelle.
Lupa on ollut voimassa 30.8.2006 -31.8.2008.
Edelleen Valtimon kunnan toimesta on annettu toieksianto geologian tutkimuslaitokselle (GTK), joka on tutkinut alueen kiven kelvollisuutta rakennuskivikäyttöön. Tutkimus on tehty 2006-2007. Tutkimustuloksissa mainitaan:
"kiven käyttöarvo murskeena on kohtalainen/heikko. Ongelmana murskeessa saattaa olla kivituhkan suuri määrä. Kohde saattaa olla myös pienimuotoinen rakennuskiven hyödyntämiskohde."
GTK:lta tutkimustuloksia tiedustellessani, he ilmoittivat niiden löytyvän Valtimon kunnasta.

Maa- ja metsätalousministeriön hankejärjestelmästä löytyy Koneurakointihankkeet (Leader+ ja Pomo+-ohjelma) 30.6.2006.
Tuolta löytyy hanke, jonka hakijana on Valtimon kunta. Hanke on kiviesiintymän käyttökelpoisuuden selvittäminen ja on suuruudeltaan 83 000 euroa. Hankkeen tavoitteisiin on on kiven nosto ja jatkojalostus, jota varten selvitetään ensin mm kiven louhittavuus, työstettävyys. Maastossa selvitetään myös kiviesiintymän laajuus ja eheys. Hankkeen aikana suoritetaan koemarkkinointia alan messuilla Suomessa ja ulkomailla mm Saksassa. (nämä tiedot ministeriön sivuilta).

Rasimäki on valtakunnallisesti arvokas perinnemaisemakylä. Kivilouhos ja perinnemaisema kohtaavat siinä vaiheessa, jos joku hakee alueelle maa-aineksen ottolupaa. Tuolloin luvan antajan, eli kunnan tulee ottaa asiaan kantaa. Usein arvokas maisemakohde on este luvan saamiselle.
Rakennuskiviesiintymät kuuluvat maa-ainelain alaisuuteen, eikä niitä voi vallata. Kiven otto-oikeus perustuu yrittäjän ja maanomistajan keskinäiseen sopimukseen ja kunnan antamaan lupaan. En tiedo onko jokin yritys tai henkilö kiinnostunut tästä kiviesiintymästä. Vuokraoikeuksia ei vielä ole haettu. Kaivoslain mukaista varausta tai valtausta alueelle ei tällä hetkellä ole.


Maakuntaliiton ympäristösuunnittelija Hanne Lohilahti hanne.lohilahti@pohjoi-karjala.fi tai hannu.piipponen@ely-keskus.fi osaavat varmasti vastata parhaiten kysymyksiin perinnemaisemakylän rajauksesta ja tanssikalliosta.

Toivon suoria yhtydenottoja viranomaisiin, heillä on velvollisuus kuunnella kylän asukkaita ja antaa oikeita vastauksia. Osa asiakirjoista kunnassa on julkisia ja niitä saa pyytää katsottavaksi.

Asukkaat kylällä ovat oikeassa, tanssikallio, nälkäkukkula ja mäkimaisemat kylän kupeessa ovat olennainen osa kylän maisema-arvoja ja sen imagoa. Rasimäki on valtakunnallisesti arvokas perinnemaisemakylä, joka velvoittaa meitä toimimaan sen muakaisesti.

Menneisyys on muistissa
Nykyisyys havainnoissa
Tulevaisuus huolenpidossa

Ajatuksin

Päivi H

IP-osoite kirjattu Status: kirjautunut ulos
harri
friend
Kuva

Kylätoiminnassa on voimaa!
Viestit: 129
Vs: MITÄ TAPAHTUU RASIMÄELLÄ??? (18. elokuuta 2011, klo 07:38)   
HÄPEÄLLISTÄ KÄYTÖSTÄ!
Tasan vuosi(17.8.2010) sitten soitin kunnanjohtaja Kemppiselle kysyen tanssikallion käyttösuunnitelmista,hän ei tiennyt mitään,kuulin kuitenkin kuinka hän oli esitellyt asiaa maakuntahallitukselle viime kuussa ja pielismessuilla oli esittelemässä kivinäyttein asiaa,minusta tuollainen suoranainen valehtelu kunnanjohtajalta on käsittämätöntä,ajatteli varmaan etten muutenkaan ymmärtäisi asiaa ja voi näin puhua mitä sattuu,ei käy,asialla on huomattavia vaikutuksia kylälle ja ne ei ole positiivisia,keräämme adressin kylä illassa asian esille tuomiseksi kunnan päättäjissä ja ylempiin tahoihin koska minulta ainakin on luottamus hävinnyt kunnanjohtoon.
m Stefanos

IP-osoite kirjattu Status: kirjautunut ulos

Software PBLang 4.67.16.a © 2002-2006 by Martin Senftleben & the PBLang-Team
Terveh Tulgua!